انواع مختلف ظروف غذا | ناصرون

blog0 بانوان ,

 

انواع مختلف ظروف غذا
انواع مختلف ظروف غذا

انسان موجودی است كه از طبیعت آفریده شده و ناگزیر باید احتیاجات وی از طبیعت برآورده شود. متأسفانه، زندگی ماشینی و مدرن امروزی اكثراً مسائلی را برای انسان پیش می‌آورد كه از او سلب آسایش و آرامش می‌شود. بسیاری از مردم هنگام خواب به داروهای روان‌گردان پناه می‌برند تا بتوانند لختی استراحت كنند و شب را به صبح برسانند، تا بتوانند فعالیت‌های خود را از سر گیرند. هیچ یك از رویدادهای این جهان بی‌علت نیست. هر پدیده‌ای علتی دارد، بیماری‌های اعصاب و روان و جسم نیز از این قانون مستثنی نیست و مسلماً علتی دارند.

یكی از علت‌های این بیماری‌ها را می‌توان استفاده از ظروف غذا دانست. انسان روزانه حداقل دو تا سه وعده غذا نیاز دارد كه این غذاها در یكی از انواع ظروف طبخ می‌شوند. نوع ظرف در طعم و مزه‌ی غذا اثر بسزایی دارد، هم‌چنان كه طعم و مزه‌ی غذا در سلامتی انسان نقش عمده‌ای دارد و می تواند شخص را بیمار یا از بیماری‌ها پیشگیری نماید. به عنوان مثال، آب گوشتی كه در ظرف سفالین طبخ شود، در مقایشه با آب گوشتی كه در ظرف تفلون آماده می‌شود، فوق العاده لذیذ‌تر و خوش‌عطر و طعم‌تر خواهد بود. در طبخ غذا مسائل زیادی دخیل هستند، ولی مهم‌ترین آن‌ها روش طبخ و نوع ظرف است كه می‌تواند طعم و مزه‌ی واقعی به غذا بدهد و سلامتی انسان را تأمین كند. پس نوع ظرف غذا می‌تواند به انسان آرامش و سلامتی هدیه كند و او را از بیمار شدن نجات دهد و او را در مقابل بیماری‌ها واكسینه نماید و مهم‌تر از همه، نشاط و شادابی را برای او به ارمغان آورد و موجب شود از خوردن غذا لذت كافی ببرد.

ظروف سفالین

ظروف سفالینبهترین ظرف غذا برای انشان ظروف سفالین یا گلی است. این نوع ظرف سنخیت كاملی با بدن انسان دارد و غذا در آن‌ها عطر و طعم خاصی پیدا می‌كند؛ زیرا این ها مانند انسان از جنس خاك‌اند. در این نوع ظرف غذا خیلی راحت و سریع آماده می‌شود. حتماً تا به حال با دیزی گلی غذا تهیه كرده‌اید و دیده‌اید كه غذا چقدر خوشمزه و خوش‌طعم است. پیامبر گرامی اسلام در این زمینه می‌فرماید:

به همین جهت بیشتر ظروف موجودی در جهیزیه‌ی حضرت زهرا(س) نیز گلی بوده است.

ظروف لعابی

این ظروف دو گونه‌اند: الف) ظروف گلی لعابی؛ ب) ظروف چدنی لعابی.

هردوی این ظروف كیفیت خوبی دارند، ولی ظروف چدنی لعابی بر اثر ضربه یا حرارت، به تدریج لعاب خود را از دست می‌دهند و از حالت ظروف لعابیبهداشتی خارج می‌شوند. این در حالی است كه ظروف گلی لعابی یا می‌شكنند یا ترك می‌خورند كه در هر دو صورت، قابل استفاده نیستند، به‌خصوص اگر ترك خورده باشد. یكی از علت‌های مفید بودن این نوع ظروف این است كه هنگام طبخ، مواد غذایی با این ظروف تركیب نمی‌شوند و هیچ نوع تغییری در آن به‌وجود نمی‌آید. از ظروف لعابی، به‌خصوص لعابی چدنی باید مراقبت كامل به عمل آید كه صدمه نبیند. اگر در لعاب چدن پریدگی پیش آید، همان قسمت شروع به زنگ زدن می‌كند و دیگر نباید از آن‌ها استفاده كرد. یكی از محسنات ظروف لعابی این است كه باید شعله و حرارت اجاق كم باشد؛ در غیر این صورت، حرارت زیاد به ظروف لعابی صدمه می‌زند.

استفاده از این ظروف و حرارت ملایم موجب آرام‌پختن غذا و در نتیجه، خوشمزگی و لذیذ‌‌شدن آن می‌شود. چنانكه قبلاً اشاره شد، طعم و مزه‌ی غذا یكی از بهترین راه‌های سلامتی است؛ زیرا خوشمزه‌شدن چنین غذایی اشتهای انسان را تحریك می‌كند و همین امر موجب می‌شود از نظر روحی و روانی نیز كمتر بیمار شود.

ظروف چینیظروف چینی

یكی از بهترین ظروف غذا است كه خوشبختانه در اكثر خانواده‌ها رواج دارد. یكی از عیوب ظرف چینی این است كه نمی‌شود در آن غذا طبخ كرد كه یكی از علت‌های آن عدم طراحی صحیح در ساخت این نوع ظرف است. بنابراین، غذا را باید در ظرف دیگری طبخ و برای میل كردن از ظروف چینی استفاده كرد. در مجموع، این نوع ظروف كاملاً بهداشتی‌اند و استفاده از آن‌ها اشتها را تحریك و باعث وجد و نشاط انسان می‌گردند و همین امر موجب پیشگیری از بیماری‌ها خواهد شد؛ البته به شرطی كه ظروف چینی از كیفیت خوبی برخوردار باشند. این نوع ظروف علاوه بر آن‌ كه از نظر بهداشتی بسیار مفیدند، شستشوی آن‌ها نیز بسیار راحت و آسان است.

ظروف مسیظروف مسی

این نوع طروف در گذشته رواج بسیاری داشتند و با قلع، آن‌ها را قلع اندود می‌كردند كه اصطلاحاً به آن «سفید كردن» می‌گفتند. یكی از مضرات ظروف مسی اكسید شدن آن‌هاست كه بسیار خطرناك است؛ زیرا مس، اكسید سبزرنگی ایجاد می‌كند كه بسیار سمی است. مس‌، فلزی است كه هادی خوبی است و حرارت را به خوبی انتقال می‌دهد. از این رو، غذا در آن سریع طبخ می‌شود.

این نوع ظروف برای طبخ برنج ایده‌آل است. امروزه ظروف مسی به خاطر سنگین و حجیم بودن و نیز نیاز به سفید كردن دیگر آن‌چنان رواجی ندارند و به ندرت در خانواده‌ها دیده می‌شود. یكی از بهترین كاربرد این نوع ظروف طبخ غذا در حجم‌های زیاد، مانند جشن‌های عروسی و میهمانی‌های بزرگ است!

ظروف چدنی

از این فلز بیشتر ظروفی می‌سازند كه برای سرخ‌كردن مواد غذایی استفاده می‌شود. این نوع ظروف بیشتر در مغازه‌های ساندویچ‌فروشی و نیز به صورت ماهی‌تابه‌های كوچك در منازل مورد

ظروف چدنیاستفاده قرار می‌گیرد، از محسنات این ظروف این است كه هنگام سرخ كردن، مواد غذایی به ظرف نمی‌چسبند و با حرارت كم به سرعت داغ می‌شوند و حرارت خود را از دست می‌دهند و همین امر موجب می‌شود غذا در آن‌ها با حرارت ملایم طبخ و در نتیجه، خوشمزه شود.

از مزایای دیگر این ظروف این است كه هنگام طبخ، با مواد غذایی تركیب نمی‌شوند و این مسئله از نظر بهداشتی فوق‌الهاده مهم است. برای حفاظت از این نوع ظروف بهتر است هنگام مصرف، از حداقل حرارت اسفاده شود.

ظروف سنگی

یكی از بهترین ظرف‌ها برای تهیه‌ی غذاست كه متأسفانه امروزه خیلی كم از آن‌ها استفاده می‌شود. با ظروف سنگی می‌توان بهترین غذا‌ها را طبخ كرد، خصوصاً غذاهای گوشتی، مانند انواع خورشت و آب گوشت. ظروف سنگی بسیار مناسب است و غذا در كمترین زمان، حدود دو تا دو ساعت و نیم كه واقعاً زمان كمی است، با حرارت ملایم پخته می‌شود و مهم‌تر از آن، غذا در آن‌ها بسیار خوشمزه می‌شود.ظروف سنگی

بهترین نوع این ظروف سنگ‌های سیاه بدون رگه‌های سفید است. ظروف سنگی یكی از بهترین ظروف غذاست كه با هیچ نوع از مواد غذایی تركیب نمی‌شود. برای آماده‌كردن این نوع ظروف برای مصرف روزانه و نیز طولانی‌كردن عمر ظرف از روش زیر استفاده می‌كنیم:

الف) ابتدا در خرید ظرف دقت كافی به عمل آید تا بهترین نوع آن كه سنگ بدون رگه‌های سفید است، انتخاب شود.

ب) پس از آن، ظرف را شسته و ۲۵۰ گرم دنبه‌ی گوسفند را چرخ كرده و همراه با ۱/۵ تا ۲ لیتر آب در داخل ظرف سنگی بریزید و در حالی كه آن را روی توری قرار داده‌اید، به مدت یك ساعت با حرارت ملایم بجوشانید.

ج) سپس اجاق را خاموش و صبر كنید تا ظرف كاملاً خنك شود.

د) محتوای ظرف را دور بریزید و آن را تمیز و خشك كنید و در جای مناسب قرار دهید.

در این رابطه، توجه به چند نكته لازم به نظر می‌رسد:

  1. دیگ سنگی را مستقیماً روی شعله‌ی اجاق قرار ندهید، بلكه همیشه آن را روی توری فلزی قرار دهید تا به آن صدمه وارد نشود.
  2. آب غذا را طوری تنظیم كنید كه نیاز به اضافه‌كردن مجدد آب نباشد؛ زیرا این كار باعث می‌شود غذا طعم و بو و مزه‌ی خود را از دست بدهد.
  3. سعی كنید از این گونه ظروف با احتیاط استفاده كنید تا دچار ترك خوردگی و شكستگی نشوند.

ظروف بلورین یا پیركس

ظروف پیركساستفاده از این نوع ظروف اگر از مواد خوب تهیه شده باشند، مانعی ندارد و كاملاً بهداشتی است، ولی در هنگام طبخ غذا در این گونه

ظروف باید دقت شود كه كوچكترین ترشحاتی، مانند قطرات آب با آن‌ها تماس پیدا نكنند؛ در غیر این صورت ممكن است خطراتی به بارآورد و ظرف منفجر شود. علاوه بر این، در هنگام آشپزی با این ظروف باید كاملاً احتیاط كرد تا از سوختگی نیز پیشگیری شود؛ زیرا كاركردن با آن‌ها كار نسبتاً دشواری است.

ظروف ملامینظروف ملامین

از نظر بهداشتی مناسب نسیت و مصرف آن‌ها به خانواده‌ها توصیه نمی‌شود؛ زیرا این ظروف از مواد شیمیایی ساخته شده‌اند و برای استفاده‌ی غذاهای گرم و داغ توصیه نمی‌شوند. استفاده از این نوع ظروف برای غذاهای گرم و داغ عوارض ناگواری را به دنبال خواهد داشت.

بنابراین، بهتر است فقط برای غذاهای سرد به‌كار گرفته شوند. چون روكش این گونه ظروف به مرور كنده و خورده می‌شوند. در مجموع، ظروف بهداشتی نیستند؛ زیرا از مواد حلقوی یا آروماتیك ساخته می‌شوند و این مواد برای سلامتی مضرند.

ظروف آلومینیومی و روی

ظروف آلومینیومیاین نوع ظروف از فلزی به نام آلومینیوم یا روی ساخته می‌شوند و بیشتر مردم از این ظروف استفاده می‌كنند. برای قابل مصرف شدن این نوع ظروف بهتر است ابتدا آن‌ها را خوب شسته و با مقداری شیر بجوشانیم. توصیه می‌شود: اول این كه، از طبخ مواد اسیدی مانند گوجه فرنگی به صورت رب در این ظروف خودداری شود. دوم این كه، در موقع طبخ غذا در آن‌ها از قاشق چوبی استفاده شود تا ذرات آلومینیوم یا روی با مواد غذایی تركیب نشود. مقایب ظروف آلومینیومی این است كه ورود ذرات این فلز در بدن خطرات

ظروف رویی زیادی از جمله كندی ذهن و شعور و مسمومیت ایجاد می‌شود، اما استفاده از ظروف روی محسنات زیادی دارد، از جمله تقویت مغز و اعصاب و كاركرد بهتر غدد درون‌ریز؛ زیرا این عنصر باارزش؛ یعنی روی در تمام هورمون‌ها نیز وجود دارد و موجب می‌شود اندام‌های انسان به راحتی كار خود را انجام دهند و همین امر موجب نشاط و شادابی در آدمی می‌شود. كمبود روی در بدن باعث به‌وجود امدن لكه‌های سفید در روی پوست و روی ناخن می‌گردد.

ظروف استیل

اگر در نظافت این نوع ظروف كه از فلزی به نام استیل یا ورشو ساخته می‌شوند، كوشا باشیم، كاملاً بهداشتی‌اند. عموماً آهن‌را این فلز را جذب نمی‌كند. در طبخ غذا با این گونه ظروف از حداقل حرارت باید استفاده كرد؛ زیرا حرارت را به سرعت انتقال می‌دهند و به همین خاطر، از طبخ برنج در این نوع ظروف باید خودداری كرد. در عوض، چنین ظروفی برای طبخ انواع خورشت‌ها بسیار مناسب‌اند؛ البته به شرطی كه از حرارت ملایم استفاده شود.ظروف استیل

این نوع ظروف از نظر روانی منظره‌ی خوبی ندارند؛ زیرا محیط بیمارستان را تداعی می‌كنند و همین موضوع موجب تشویش و نگرانی خاطر می گردد و نیز در هنگام غذا، در اثر برخورد قاشق و چنگال با آن‌ها سر و صدای خاصی ایجاد می‌شود كه از این نظر ممكن است برای افراد خوشایند نباشد و موجب ناراحتی‌های عصبی شود.

ظروف تفلون

ظروف تفلوناین نوع ظروف عموماً بهداشتی نیستند؛ زیرا تفلون ماده‌ای شیمیایی به نام «پلی تترا فلوئورو اتیلن» است كه به صورت روكش برای برای ظروف آلومینیومی استفاده می‌شود و هنگام طبخ غذا به مرور كنده و همراه غذا خورده می‌شوند و این امر در طولانی مدت، عامل ایجاد بیماری‌های صعب العلاج می‌گردد. به هر حال، با گذشت زمان، ظروف تفلون به ظرف آلومینیومی تبدیل می‌شوند.

ظروف پلاستیكظروف پلاستیكی

این نوع ظروف معمولاً بهداشتی نیستند و استفاده از آن‌ها برای كودكان مضر است. ظرف پلاستیكی در كودكان آلرژی و حساسیت ایجاد می‌كند و دچار بیماری‌های پوستی می‌شوند. متأسفانه امروزه استفاده از مواد پلاستیكی همه‌گیر شده‌اند و ضررهای مربوط به خود را دارند. بنابراین، بهتر است تا حد امكان كمتر از آن‌ها استفاده شود تا از عوارض آن در امان بمانیم.

منبع: پانرده روز تا سلامتی/جمشید خدادادی/تهران/سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران (مؤسسه نشر شهر)/چاپ شانزدهم/۱۳۹۲/صص ۳۵۴-۳۴۷.

شاید دوست داشته باشید:

ظرف غذا – صفحه ۳ از ۵

 طراحی توسط آژانس خلاقیت وبسیما

قیمت کاشت ناخن | آموزش کاشت ناخن💅

  فهرست قیمت کاشت ناخن | آموزش کاشت ناخن💅قیمت کاشت ناخن مانند سایر خدمات دیگر آرایشی دارای قیمتهای مختلفی است […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

[breadcrumb]
[breadcrumb]